Vel, den varmer selvfølgelig. Varmepuder bliver brugt både til lindring af ubehag og smerter men også til mere komplekse terapier. Den er et ældgammelt medicinsk redskab. Den kan ikke ligefrem direkte hele noget, men den kan bruges til behandling af mange lidelser. Den kan også støtte behandlingen af sygdomme. Moderne medicin har i noget omfang fortrængt varmepuden som medicinsk redskab. Lidt til urette, fordi varme har en stor helende kraft.
Varme er energi. Og når noget skal hele, har det brug for energi. Heling går altid ud på at kropsceller skal reparere og forny sig. Og det koster energi. Størstedelen af den nødvendige energi får cellerne af kroppen. Men det er ikke altid nok.
Varme er en energiform der let kan overføres og det gør den meget alsidig. Kroppen kan selv omforme en form for energi til en anden, men kan ikke selv skabe energi. Den skal tilføjes, og det er hvad varmepuden gør
Varmepuder er hjælpemidler. På www.acu.dk kan du finde masser af information til alle mulige hjælpemidler. Både til seniorer og andre der måtte have brug for hjælpemidler.
Hvilken varmepude der er bedst for dig, kommer an på hvad du
vil bruge den til. Se en test af
forskellige varmepuder som vil gøre dig klogere.
De fleste varmepuder i dag er elektriske. Tidligere elektriske varmepuder har
undertiden haft et dårligt ry. Nogle gang skete der uheld og folk fik
elektriske stød. I sjældne tilfælde var det endda alvorligt. Ellers kunne de
forårsage brand.
Sådan er det ikke længere. I dag er alle elektriske varmepuder sikre. Alle elektriske apparater der sælges i Europa skal overholde strenge standarder. De gælder både sikkerhed og brugervenlighed. De må heller ikke udskille evt. giftige stoffer eller gasser. Gamle varmepuder blev opvarmet direkte med 220V. Det er indlysende at det ikke ligefrem er ufarligt. Men i dag bliver spændingen sat ned inden den bruges til opvarmning.
Elektriske varmepuder er i dag også selvslukkende. Det skal de være, det er et af de sikkerhedskrav i EU. Det værste der kan ske når du glemmer at slukke for en varmepude er at den bliver kold. Den er indstillet til at slukke automatisk efter maks. 30 minutter. Så kan den først blive varm igen efter du manuelt har slukket og tændt for den igen.
Der findes også mange varianter. I de gamle dage brugte man puder fyldt med hvedekerner eller andre frø. Man varmede frøene op og kom dem i puden. De findes stadig i forretninger der handler med helse- og naturprodukter.
Den mere moderne version er puder som er fyldt med en slags gele. De kan bruges både til kulde og varme. Du lægger dem enten i fryseren eller i mikrobølgeovnen eller ovnen, alt efter om de skal være kolde eller varme. Opvarmning med mikrobølger sker lynende hurtigt, men hvis de skal være kolde skal du regne med et par timer i fryseren.
Kulde fremmer ikke heling, som varme. Men kulde kan bekæmpe betændelser og inflammation og er direkte smertelindrende.