Er alle gamle lamper retrolamper?

retro

Nej, ikke så rigtigt. Retro betyder egentligt intet andet end tilbage, ligesom i tilbageskuende. Altså noget med fortiden. Men retro er både et koncept og en slags varemærke. Som koncept kan man muligvis sige at alle gamle lamper er retro. Fordi de jo er lavet i fortiden.
Når fortiden ikke betyder andet end at det er en tid som er forbi, så er de nok bare gamle lamper. Antikke lamper, hvis de er over 100 år gamle. Nogle gange bliver en bestemt periode fra fortiden populær igen. Eller endda moderne, og så taler vi om retro. Retrolamper er altså gamle lamper som er blevet populære eller moderne igen.

PH og LP

Nogle gamle lamper har altid været populære og moderne. De har været retro siden de ikke længere havde været de nye modeller. PH og LP lamper for eksempel.  De klassiske design fra Poul Henningsen og Louis Poulsen har gjort dansk lysdesign verdenskendt. Siden de blev skabt har der ikke været en eneste periode hvor de ikke har været efterspurgte.
Tilsvarende, fra USA, er Tiffany lamper. Du har sikkert set dem før. Det er de lamper med de farvestrålende glasskærme. Findes i alle farvekombinationer og former. Der er så mange mønstre, farver og former at det næsten er umulig ikke at skulle forelske sig i en.

Findes der forskellige slags retro?

Det kan du tro. Retro er ikke et klart defineret begreb. Ej heller et beskyttet varemærke. Så alle sælgere kan kalde for retro hvad end de har lyst til. Det gør det ikke nødvendigvis nemt for dem der gerne vil købe retro artikler.
Nogle sælgere kalder originale gamle artikler for retro – fordi der er populære igen. På den måde svarer de til konceptet retro. Men ellers mener man artikler som er blevet genskabt efter et gammelt design. PH og LP, og Tiffany lamper bliver i dag produceret i store tal. Langt flere end dengang deres designere var i live. Når de bliver produceret på licenser så er de autentiske.

En anden slags retro er fx unikke retrolamper, eller andre retro varer. Unik betyder der kun findes et enkelt eksemplar. Unikke retro varer er stykket sammen af forskellige gamle, eller ny producerede gamle dele. Og denne sammensætning gør dem unikke. Det plejer at være de dyreste retro varer.

Kopi eller forfalskning?

Det kan være både et filosofisk og et lovmæssigt spørgsmål, og svarene er ikke nødvendigvis ens. Alle retro varer er jo kopier. Hvornår er en kopi så ægte og hvornår er den fake? Loven er ret enstydig. Hvis kopien er fremstillet under en lovlig licens, så er den ægte.
Licensen gives enten af designeren selv eller de retmæssige copyright indehavere. Men nogle gange udløber sådan en copyright. Så kan alle lovligt kopiere designet. Filosofisk set, er en kopi ægte når den ligner originalen. Både i form, materiale og kvalitet.
Køber man retro varer på et loppemarked, kan det være svært at afgøre om varen er ”ægte” eller ej. Men når du køber hos en forhandler kan du i hvert fald kræve bevis på ægthed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *